Salàs de Pallars: paisatge i natura

Salàs des de l'aire Salàs des del torrent
Torre de l'Ajuntament

Salàs és un bonic poblet de muntanya situat al Pre-Pirineu lleidatà a 575 metres d’alçada. Es troba 6 Km al nord de Tremp (capital del Pallars Jussà) i 4 Km al sud de la Pobla de Segur (porta de la Vall Fosca).

Salàs des del torrent Carrer Sant Cebrià Baix
Carrer Sant Pere

Hi conviuen 350 habitants aproximadament i encara conserva part de la seva arquitectura medieval i de la seva història: tres de les quatre torres que formaven part de la muralla que envoltava el poble, alguns carrers empedrats amb còdols d’areny, les eres porxades que s’omplien de mules en temps de fires, etc.  

Carrer Sant Cebrià Raval del Ball
Carrer Sant Pere

I deixant de banda la història, actualment Salàs s’ha convertit en un poble de gran interès turístic que manté els serveis i els equipaments necessaris per fer-lo habitable: una carnisseria - xarcuteria, un forn de pa - supermercat, una perruqueria, dos restaurants, tres terrasses - bar, una farmàcia, un consultori mèdic, una piscina municipal, una biblioteca i molta, molta natura!  

La carnisseria Calderada popular a la Solana
Lo lago des de l'aire

El poble es troba al peu del pantà de Sant Antoni, conegut com “lo lago”. Les seves aigües dolces permeten practicar-hi, a més de la natació, diferents esports nàutics. Les seves platges permeten, senzillament, gaudir del “pànxing” i del bronzejat.  

La Pista Lo lago a vista de corder
Capdevila

A Salàs la ramaderia encara hi és ben present. A més d’una granja amb vaques lleteres, n’hi podem trobar una altra amb ovelles i corders. Als voltants del poble no és rar veure pasturant ovelles de la raça xisqueta, raça autòctona de la zona, rústica i molt adaptada a la muntanya.

Ovelles xisquetes Corders xisquets per a la carnisseria del poble